Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2009 21:14 - За тройната коалиция, „амнезия”-та на обществото и за една стъклена бутилка
Автор: kopi Категория: Други   
Прочетен: 2890 Коментари: 10 Гласове:
0



Едно трагично събитие от преди няколко седмици разбуни духовете в обществото, студентите настръхната, някои позабравени политици нададоха отново глас, различни организации също взеха думата. Планират се и „грандиозни протести”. Протести срещу какво обаче?! Четох исканията на протестиращите – и те имат логика... Но нещо все пак вгорчава усещането ми към масово надигналия се смут в обществото. От известно време имам усещането, че нещо не е наред. И днес сякаш почнах да се ориентирам какво...

В Студентски град миналата година несъмнено станахме свидетели на акт на безсмислена жестокост (тук е момента да попитам – а има ли смислена жестокост...). Безумна агресия доведе до загубата на един млад живот! За което няма и не може да има прошка. Но... политиците станаха виновни и за това... Аз лично се опитвам да си обясня как точно тройната коалиция или предишните управляващи или която и да е партия (всъщност може би някои партии имат известна „заслуга”) са отговорни за всепомитащото отприщване на човешката злоба?! И не мога да си отговоря... Всъщност има един отговор – реалистичен, брутален и циничен – за някого е удобно и за това да хвърлим вината върху правителството! Каквито и грехове да има последното (не пиша този постинг нито за да защитавам, нито за да обвинявам управляващите и изобщо по никакъв начин не искам да засягам нечие политическо поведение), да го обвиняваме и за подобни „изпълнения” е най-малкото лицемерно! Лицемерно е защото е и удобно. Удобно е да намерим виновни и това да не сме ние. А ако някой се бори неистово  да свали управляващите и съдбата му поднесе удобен повод да вдигне студентите срещу тях, дали да не се възползва? И дали точно това не се случва... Защото кой ли не „яхна” естествения протест на студентите (а за искреността на този протест ще стане дума след малко)? И тук искам да го кажа ясно – отвратително и ужасно е да използваш смъртта на едно младо момче, скръбта на близките му, недоволството на хората от заобикалящата ги нищета и да се опитваш да извлечеш тясно политически (или националистически – а само Господ знае какво общо има националистическата идея със случилото се) дивиденти от това! Едно такова поведение е далеч по-чудовищно от „бездействието на управляващите”. А лично аз някак не мога да се отърся от мисълта, че точно това се случва. А вие?!

Сега малко и за студентското недоволство. Всички сме чували, че „не е луд, кой изяда зелника, а кой му го дава”. Говори се за безскруполни търговци, нарушаващи всякакви видове нормативни разпоредби и за бездействието на компетентните органи и сигурно е така. Но!!! Заведенията на тези търговци празни ли са? И защо точно Студентски град е препълнен с кръчми, дискотеки и чалгатеки на всяка крачка... Ами много просто – „търсене и предлагане”... Не е ли вярно, че много (не всички, защото има и момчета и момичета, които наистина са дошли да учат, но много) студенти са в Студентски град за един безкраен купон... за да пият и танцуват по цяла нощ, да пушат трева, да не ходят на лекции? Нека погледнем първо себе си! Уважавам протеста на тези, които са отвратени от това, което се случи. Но искам да запитам всеки, който излезе да протестира, дали всъщност наистина иска да няма заведения в Студентски град; дали наистина иска те да спазват всички законови разпоредби... и дали вечерта след протестите няма да ги полее отново в същите тези заведения... Дано не съм прав, но някак си не мога да се отърва и от усещането, че най-шумни по протестите отново ще са тези студенти, които са най-шумни и по-дискотеките (и най-тихи по време на изпит)... Но пък „студентско недоволство” някак звучи добре; има драма в този израз; има демонстрация на социална ангажираност. Бих подкрепил на сто процента тази ангажираност – но ако е истинска...

А защо казах в началото, че днес ми се е поизяснило какво не е наред в цялато напрежение и протестно настроение? То е нещо свързано с казаното горе – за лицемерието и за това, че търсим кой да ни е виновен – веднъж ще е тройната коалиция, веднъж европейската бюрокрация, веднъж Украйна или Русия (според политическите ни пристрастия), веднъж „скапаното ни общество” (това последното пък ми е най-блудкавото обяснение)! Но никога не сме виновни ние. Та... Тази сутрин в пощенската ми кутия имаше някакъв рекламен вестник. Реших да го изхвърля, защото не ме интересуваше. И като стигнах до контейнерите, видях нагледно това, което не е наред – насред жълтия контейнер (надписан на ясен български език, че е за метал, хартия и пластмаса) се мъдреше бутилка от водка. Стъклена. А на няколко сантиметра от контейнера има друг такъв – също шарен; с надпис „стъкло”! ОК, ако някой не иска да изхвърля боклука разделно - да не го прави, да си хвърля отпадъците в третия, метален контейнер (където всичко е микс)!!! Да се оплакваме, че политиците нищо не правят за нас, че компетентните органи спят и в същото време да „препикаваме” (без извинение) малкото, което са направили – е те това не мога и няма да го приема! Когато ние не правим каквото и да е или, още повече, пречим, някак си протестът понамирисва... Защото истинският протест трябва да е вътре в нас, против собственото ни тъпоумие и липса на мисъл... Едва тогава нещата ще се оправят. А интересното е също, че точно вчера вечерта един приятел като искаше да ми даде пример за хора с европейско мислене, каза – „хора, които първи почнаха да събират разделно боклука, без никой да ги е карал”. Жалко е, че явно европейското мислене нещо ни куца като цяло.

И накрая – наистина и аз съчувствам на близките на убитото момче, наистина срещу такава безумна агресия толерантност не бива да има! Но нека бъдем искрени като протестираме; нека започнем протеста вътре в нас срещу собственото ни бездушие, апатия и мързел! А ако някой иска да яхне недоволството и мъката на хората – него Господ ще го съди!

И нека не ми пеят с бунтовен патос „време е някой да изхвърли боклука”!!!




Гласувай:
0



1. анонимен - Аз.
12.01.2009 21:41
Съжалявам, но си противоречиш сам! Казваш, че това с обществото ти звучи блудкаво и точно след това самият ти оправдаваш действителността с факти от народопсихологията на българина. Истината е добра - но логиката непоследователна!
цитирай
2. kopi - Мисля, че не си противореча. Това с ...
12.01.2009 22:15
Мисля, че не си противореча. Това с обществото е блудкаво, тъй като обществото не е някакво общо имагинерно понятие и не може да се оправдаваме с него. А когато казвам какво прави българина имам предвид всеки българин. Пък и изместваш темата от основната ми идея... Това за блудкавото обяснение е все пак в скоби като допълнителен щрих
цитирай
3. airmanbg - Личното ми мнение
12.01.2009 23:26
Просто е като гъбена чорбичка:

За да се променят нещата трябва всеки да се замили какво прави, как живее и т.н, трябва да критикува, когато нещата не са както трябва да бъдат и трябва да действа когато критиката му не се взима под внимание.

Протеста е изразяване на хорското недоволство, но има ли нещо конкретно за което ще се стачкува или ще е "за всичко"?

Пример с гърци, французи, италианци и др.

Те защо вдигат стачки за всичко?

Защото знаят, че като се разбонтуват някой ги чува...

Тук така ли е? :-)

A bon chance!
цитирай
4. анонимен - PEDERAST
13.01.2009 09:46
bas darja, 4e si mrasen gaden gei! i v prekia i v prenosnia smisal. v prekia, zashtoto si pederast i ti poriat gazeto, v prenosnia - zashtoto si zaklet komunist i si vazpitan vinagi da tarsish vinata vav vsi4ko drugo, no ne i v drugarite ot partiata, koito sasipaha darjavata! ina4e dobre si varshish rabotata - moje i da se nameriat hora, koito da zabludish! predpolagam za nagrada za tia gluposti, koito si napisal sa te udostoili s 4estta da napravish svirka na drugaria stanishev, ili na niakoi drug drugar ot partiata
цитирай
5. kopi - Винаги е приятно като чета добре ...
13.01.2009 11:19
Винаги е приятно като чета добре мотивирана и културно написана критика :-))) И забавно :-)
цитирай
6. анонимен - ot Irina do anonimen
13.01.2009 11:20
E tova na nishto ne prilicha, super prostashko mnenie imash "Anonimen"! Vseki ima pravo na mnenie i triabva da uvajava i tova na drugite, a ne da gi psuva i obijda na seksualna osnova! Oshte poveche niama losho da kritikuvash, no go pravi po po-inteligenten nachi, ako vuobshte mojesh........Mnogo sum vuzmutena!
цитирай
7. kopi - post factum
14.01.2009 15:54
След това, което се случва днес искам да цитирам един коментар, с който съм напълно съгласен - "Такива като трошащите пред Парламента пребиха до смърт момчето в студентски град"
цитирай
8. sstoyanova - Копи прав си!
15.01.2009 02:11
Статията е чудесна! Правителството има вина, сега няма да развивам каква, но тя е вследствие на гражданската политическа безотговорност. Но съм против от еднастрана да се злоупотребява с човешката драма, а от друга страна да се прави некачествен протест на базата на едва ли не лични проблеми. За качествения протест трябваше да се споменат само общонационалните проблеми, а те не са малко. Това, което се случи беше несполучлива вандалщина.
И онзи анонимен, който беше написъл по твой адрес неприлични неща на латиница, а НЕ на кирилица нека се замисли с кое от изказването си доказва, че е западен модерен човек с демократични възгледи, европейско възпитание и култура. Защото нека си признаем, че ние българите носим единствено негативите и историческата си морално-психологическа обремененост!
цитирай
9. анонимен - Mdam
15.01.2009 18:59
М дам... мога да кажа едно... студентски град е на студентите и никой друг така че останалите вън
цитирай
10. анонимен - PROMQNA
16.01.2009 16:57
Kakvoto i da stava mom4eto si otide i trqbva da stane ne6to i da se promeni ne6to v tazi tapa darjava ina4e statiata na Hristo e absolutno to4na i adekvatna otvsiakade..Zatova takiva elementarni izkazvania kato na niakoi gospoda neka da badat prenebregvani...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kopi
Категория: Други
Прочетен: 60597
Постинги: 19
Коментари: 37
Гласове: 88
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031