Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2012 11:18 - Как правилно да спорим в Блог
Автор: netmonster Категория: Други   
Прочетен: 2417 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Осем кратки правила :

image

1. Не използвайте метафори

Ако пишете отговор и откриете, че имате прекалено много "ако.." , изтрийте веднага всичко. Това е примка, която сам си мятате на шията.
Метафорите са добре за използване, когато аудиторията е на ваша страна. Когато, някой е от "фен-клуба" ви той почва да търси сходства с вашата метафора и обсъждания проблем и сам добавя детайли към вашата "картина". А когато хората са против вас, те се съсредоточават изключително върху различията. Още щом им хвърлите примката, вднага ще намерят начин да ви я затегнат. Ще последва поток аргументи, които ще поставят под въпрос вашата компетентност. Освен това от метафорите могат лесно да обиждат. А това ще бъде явен провал.

2. Не прекалявайте с линковете

По-рядкото пускане на линкове могат да са ви от помощ. Основно хората използват връзки към материали, специално подготвени за определена тематика, където авторът се изказва доста превзето по темата. Така Вие може да попаднете в списъка на явните поддръжници на крайните движения. Също, така ликовете са явен показател, че човекът който ги публикува няма собствена гледна точка.

3. Не цитирайте известни хора


Цитатите на "мъдри хора" меже да ви се струват тежко оръжие в споровете, но това изобщо не е така. Цитатите могат и да минат в училищен спор, но в интернет, на събеседниците ви веднага ще им мине мисълта, че нямате лично мнение. Ако все пак решите да цитирате някого, добре е да знаете биографията му и възгледите му .


4.Професионалните обиди

Човек, притиснат в ъгъла може да приложи последния аргумент - обидите. 
Не му отговаряйте! 
Обидата - това е слабост.
Ако не искате да бъдете полят с помия, росто и грамотно формулирайте своето мнение за изказването на противника. Не копирайте държанието му, а просто му покажете силата си.
Запомнете: ЕДНА ЕДИНСТВЕНА НЕЦЕНЗУРНА ДУМА МОЖЕ ДА ПОСТАВИ ПОД СЪМНЕНИЕ ЦЯЛОТО ВАШЕ КРАСНОРЕЧИЕ И УМСТВЕНИТЕ ВИ СПОСОБНОСТИ. 
Аргументирайте се! Вие сте по-силен от противника си, щом той е пуснал в ход обидите.

5. Не задавайте въпроси

Спорът - това са дебати. Обсъждане. А да сте виждали някъде на дебади съперниците да си задават въпроси? Вашият въпрос - това е слабост, по която може да удари вашият съперник. Вашият въпрос позволява на съперника да представи своите аргументи под какъвто си иска ъгъл без да отговаря на Вашия въпрос и да го използва като плацдарм за атаки, за да обърне разговора в изгодна за него посока.


6.Не отговаряйте пряко на въпроси

Неочаквано зададеният въпрос може да се окаже капан за Вас. Не отговаряйте пряко. Използвайте въпроса за атака. Учете се да разсъждавате на тема, къде може да Ви доведе този или онзи Ваш отговор. Построявайте диалога. Трябва да отговаряте така, сякаш знаете как ще отговори съперникът Ви.

7. Не използвайте думи, които предизвикват големи емоции

Има много думи които не забелязваме, но които предизвикват в съперника или в аудиторията емоции. Например думата "Всички". Не всеки иска да в във "Всички". Всеки иска да бъде личност. Никога не привързвайте своята гледна точка към мнението на цялата аудитория.

8. Не забравяте да проверите съобщението си, преди да натиснете ENTER.

Грамотната реч и правилно построените фрази винаги изглеждат добре в мрежата. Грамотността веднага ще ви прибави няколко точки в очите на аудиторията. 
Затова се постарайте да не изглеждате като неграмотен ученик.

адаптирано от   lifehacker.com 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Това не важи за блог. бг:) Виж и...
16.09.2012 11:38
Това не важи за блог.бг:)
Виж интереса към Клеопатра и си направи извод за интелектуалното ниво
на блогърите.:)
цитирай
2. balebalev - Прочетох всичко на един дъх -
16.09.2012 11:54
сега отивам да поспоря!
цитирай
3. анонимен - Хм
16.09.2012 12:25
много "не'-та нещо ми се видяха. Я пак!
цитирай
4. netmonster - To ми стигаше
16.09.2012 15:42
да зърна няколко поста дето са на първо място и си направих извода :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: netmonster
Категория: Други
Прочетен: 166920
Постинги: 28
Коментари: 100
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930